Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać do posiekanej mąki z masłem i ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min.
1/3 ciasta pozostawić w lodówce. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkować 2/3 ciasta, ponakuwać widelcem. Ciasto najlepiej podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Chwilę przesmażyć w garnku z dodatkiem cukru, wystarczy 2-4 minuty, zdjąć ognia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Na podpieczonym cieście rozłożyć jabłka, następnie budyń. Na wierzch rozsypać resztę ciasta kruchego z lodówki. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Ciasto rozkrajałem jeszcze lekko ciepłe, i takie było najlepsze :)
Dodaj komentarz