Ciasto z jabłkami i budyniem

Autor:

rosik93

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300g mąki,
  • 200g masła Łaciate ,
  • 100g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 1kg jabłek + 2 łyżki cukru,
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka Łaciate,
  • 0,5 l mleko 2 % Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać do posiekanej mąki z masłem i ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min.



Krok 2

1/3 ciasta pozostawić w lodówce. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkować 2/3 ciasta, ponakuwać widelcem. Ciasto najlepiej podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni.



Krok 3

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Chwilę przesmażyć w garnku z dodatkiem cukru, wystarczy 2-4 minuty, zdjąć ognia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.



Krok 4

Na podpieczonym cieście rozłożyć jabłka, następnie budyń. Na wierzch rozsypać resztę ciasta kruchego z lodówki. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Ciasto rozkrajałem jeszcze lekko ciepłe, i takie było najlepsze :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.