Ciasto z kaszy manny z kremem mascarpone i winogronami

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 jajko
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 czubate łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 opak. fix do śmietany
  • 250 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 250 ml serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150-200 g winogrona

Przygotowanie

Krok 1
Do miski wsypać kaszę mannę, dodać jajko, jogurt naturalny, cukier brązowy, olej kokosowy oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do natłuszczonej tortownicy, wygładzić łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Krok 2
Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem.

Krok 3
Zmiksować śmietankę z cukrem pudrem. Dodać fix i miksować do momentu, aż śmietanka będzie gęsta. Dodać serek mascarpone i wymieszać masę łyżką. Posmarować ciasto kremem.

Krok 4
Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście.

Krok 5
Przed podaniem wstawić do lodówki na około 1,5-2 godziny.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.