Ciasto z kaszy manny z kremem mascarpone i winogronami

4.56
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Ania321

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

8

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

1 szkl. kaszy manny

1 jajko

250 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka cukru brązowego

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki oleju kokosowego

3 czubate łyżki dżemu truskawkowego

1 opak. fix do śmietany

250 ml śmietanki Łaciata 30 %

250 ml serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

150-200 g winogrona

Przygotowanie

Krok 1
  • Do miski wsypać kaszę mannę, dodać jajko, jogurt naturalny, cukier brązowy, olej kokosowy oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do natłuszczonej tortownicy, wygładzić łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. 
Krok 2
  • Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem. 
Krok 3
  • Zmiksować śmietankę z cukrem pudrem. Dodać fix i miksować do momentu, aż śmietanka będzie gęsta. Dodać serek mascarpone i wymieszać masę łyżką. Posmarować ciasto kremem. 
Krok 4
  • Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście. 
Krok 5
  • Przed podaniem wstawić do lodówki na około 1,5-2 godziny.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0