Ciasto z kaszy manny z kremem mascarpone i winogronami

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 jajko
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 czubate łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 opak. fix do śmietany
  • 250 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 250 ml serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150-200 g winogrona

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać kaszę mannę, dodać jajko, jogurt naturalny, cukier brązowy, olej kokosowy oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do natłuszczonej tortownicy, wygładzić łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.



Krok 2

Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem.



Krok 3

Zmiksować śmietankę z cukrem pudrem. Dodać fix i miksować do momentu, aż śmietanka będzie gęsta. Dodać serek mascarpone i wymieszać masę łyżką. Posmarować ciasto kremem.



Krok 4

Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście.



Krok 5

Przed podaniem wstawić do lodówki na około 1,5-2 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.