Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Nasiona chia zalać wodą na 15-20 minut. Do zsiadłego mleka dodać sodę, jajka, sól, cukier, oliwę, delikatnie zamieszać.
Następnie wsypać przesianą mąkę pozostawiając 2-3 łyżki, dodać mus z dyni oraz namoczone wcześniej nasiona chia, wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, oprószyć pozostałą mąką. Jabłka, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy połączyć z ciastem.
Ciasto delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z miodem lub posypane cukrem pudrem.
Takie racuchy można przygotować na kefirze lub jogurcie.
Dodaj komentarz