Dyniowe racuchy z jabłkami

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 30-35 dag mąki pszennej
  • ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki musu z dyni
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Garść posiekanych orzechów włoskich
  • Olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Miód lub cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Nasiona chia zalać wodą na 15-20 minut. Do zsiadłego mleka dodać sodę, jajka, sól, cukier, oliwę, delikatnie zamieszać.





Krok 2

Następnie wsypać przesianą mąkę pozostawiając 2-3 łyżki, dodać mus z dyni oraz namoczone wcześniej nasiona chia, wymieszać.





Krok 3

Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, oprószyć pozostałą mąką. Jabłka, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy połączyć z ciastem.





Krok 4

Ciasto delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.





Krok 5

Usmażone racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z miodem lub posypane cukrem pudrem.





Wskazówki

Takie racuchy można przygotować na kefirze lub jogurcie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.