Daktylowe kulki

Daktylowe kulki są proste i szybkie w przygotowaniu. Owoce te są źródłem potasu, żelaza i magnezu. W lodówce możesz je przechowywać około 7 dni. Gotowe deserowe kulki możesz zamrozić.

Danie: Deser

Osób: 30

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie: Deser

Osób: 30

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka orzechów niesolonych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Posiekane orzechy
  • Sezam
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Daktyle zalej ciepłą wodą. Kiedy zmiękną odlej wodę. Przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Orzechy również zblenduj i wsyp do daktyli.



Krok 2

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w garnku z dodatkiem oleju kokosowego.



Krok 3

Czekoladę połącz ze zmielonymi orzechami i masą daktylową. Wymieszaj. Jeżeli konsystencja na kulki będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Jeżeli za rzadka – dodaj większą ilość zmielonych orzechów.



Krok 4

Z masy uformuj kulki i obtocz je w posypce np. wiórkach kokosowych, sezamie itp.



Krok 5

Kiedy kulki ostygną, włóż je do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.