Daktylowe kulki są proste i szybkie w przygotowaniu. Owoce te są źródłem potasu, żelaza i magnezu. W lodówce możesz je przechowywać około 7 dni. Gotowe deserowe kulki możesz zamrozić.
Danie: Deser
Osób: 30
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Daktyle zalej ciepłą wodą. Kiedy zmiękną odlej wodę. Przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Orzechy również zblenduj i wsyp do daktyli.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w garnku z dodatkiem oleju kokosowego.
Czekoladę połącz ze zmielonymi orzechami i masą daktylową. Wymieszaj. Jeżeli konsystencja na kulki będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Jeżeli za rzadka – dodaj większą ilość zmielonych orzechów.
Z masy uformuj kulki i obtocz je w posypce np. wiórkach kokosowych, sezamie itp.
Kiedy kulki ostygną, włóż je do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Dodaj komentarz