śledzie z cebulką

Autor:

Kamila O

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Matyjasy - 10 płatów,
  • ocet - 1/2 szkl,
  • olej - 3/4 szkl,
  • woda - 2 szkl,
  • cebula - 4 szt,
  • cukier- 2 łyżki,
  • ziele angielskie -10 szt,
  • listek laurowy - 5 szt

Przygotowanie

Krok 1

śledzie odmoczyć z nadmiaru soli. z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem - by skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie. śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką. Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki. Naczynie zamknąć i wstawić na 4 dni do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.