Domowe ptasie mleczko

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Pianka:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 opak. galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. wody przegotowanej

Polewa:

  • 200 g czekolady deserowej w pastylkach

Przygotowanie

Pianka

Galaretki rozpuścić w szklance gotowanej wody, ostudzić. Mocno schłodzone mleko ubić mikserem. Dodawać po łyżce ostudzonej płynnej galaretki, ciągle miksując. Wylać piankę do szklanego lub innego naczynia, odstawić na całą noc do lodówki. Następnie wyjąć pokroić w prostokąty.



Polewa

Czekoladę w pastylkach przełożyć do garnuszka , roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Zanurzać piankę w ciepłej,ale nie gorącej czekoladzie, ułożyć na kratce, aż czekolada zastygnie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.