Ciasto z owocami i rabarbarem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 25 dag masła Łaciate
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3-4 brzoskwinie
  • 1 szkl. malin
  • 40-50 dag rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 5 herbatników

Przygotowanie

Krok 1

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, żółtka, śmietanę, aromat cytrynowy, cukier z wanilią i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do garnka wsypać cukier, dodać rabarbar, cukier z wanilią i mieszając podgrzewać, aż rabarbar puści sok, wyłożyć na sito, osączyć.



Krok 3

Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki.



Krok 4

⅔ ciasta rozwałkować i włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x23 cm. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wyłożyć rabarbar, maliny i pokrojone brzoskwinie. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić wałkiem do kratkowania. Ułożyć na owoce i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 40-45 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.