Danie: Podwieczorek
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, żółtka, śmietanę, aromat cytrynowy, cukier z wanilią i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do garnka wsypać cukier, dodać rabarbar, cukier z wanilią i mieszając podgrzewać, aż rabarbar puści sok, wyłożyć na sito, osączyć.
Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki.
⅔ ciasta rozwałkować i włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x23 cm. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wyłożyć rabarbar, maliny i pokrojone brzoskwinie. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić wałkiem do kratkowania. Ułożyć na owoce i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 40-45 minut.
Dodaj komentarz