Rustykalna tarta z nektarynkami i truskawkami

Pyszna tarta, idealna na wiosenny lub letni deser. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna.

Taka rustykalna tarta sprawdzi się na każdym przyjęciu i spotkaniu z bliskimi.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Nadzienie:

  • 200 g truskawek
  • 3 nektarynki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki dżemu morelowego

Ciasto:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 220 g masła Łaciate
  • 1/4 do 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, sól i cukier. Dodaj pokrojone, zimne masło i całość zagnieć, aż do powstania grudek. Następnie dodaj wodę i szybko zagnieć na gładką masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na 1 godzinę.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 180°C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na średnicę około 22 cm. Rozwałkowane ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.



Krok 3

Truskawki umyj i wyjmij z nich szypułki, a potem pokrój na plasterki. Nektarynki bez pestek również pokrój w plasterki. Zasyp owoce cukrem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby owoce oddały sok.

Po tym czasie przełóż owoce na sitko i odlej powstały sok. Ten sok możesz wykorzystać np. do kompotu lub wymieszać z wodą i wypić.



Krok 4

Do rondla włóż dżem. Podgrzej i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw.



Krok 5

Ciasto wyjmij z lodówki. Na środku ciasta ułóż owoce. Pozostały spód ciasta wysmaruj od dżemem.

Brzegi ciasta zawiń do wewnątrz.

Włóż tartę do piekarnika na 30 minut. Podawaj po wystudzeniu.

Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.