Pyszna tarta, idealna na wiosenny lub letni deser. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna.
Taka rustykalna tarta sprawdzi się na każdym przyjęciu i spotkaniu z bliskimi.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki
Do miski wsyp mąkę, sól i cukier. Dodaj pokrojone, zimne masło i całość zagnieć, aż do powstania grudek. Następnie dodaj wodę i szybko zagnieć na gładką masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Nastaw piekarnik na 180°C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na średnicę około 22 cm. Rozwałkowane ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Truskawki umyj i wyjmij z nich szypułki, a potem pokrój na plasterki. Nektarynki bez pestek również pokrój w plasterki. Zasyp owoce cukrem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby owoce oddały sok.
Po tym czasie przełóż owoce na sitko i odlej powstały sok. Ten sok możesz wykorzystać np. do kompotu lub wymieszać z wodą i wypić.
Do rondla włóż dżem. Podgrzej i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw.
Ciasto wyjmij z lodówki. Na środku ciasta ułóż owoce. Pozostały spód ciasta wysmaruj od dżemem.
Brzegi ciasta zawiń do wewnątrz.
Włóż tartę do piekarnika na 30 minut. Podawaj po wystudzeniu.
Smacznego!
Dodaj komentarz