Ciasto z porzeczkami

Pyszna domowa babka z porzeczkami. To w sezonie letnim popularny wypiek w naszych domach. Spróbuj według mojego przepisu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kostka masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 400 g porzeczek
  • 150 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszką manną.



Krok 2

W misce ucieramy masło z cukrem na gładka masę. Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy utarte masło z cukrem. Miksujemy na wolnych obrotach. Wrzucamy pozostałe składniki. Gdy uzyskamy jednolitą masę wyłączamy mikser, wrzucamy połowę porzeczek i mieszamy ciasto łyżeczką. Wylewamy do przygotowanej formy.



Krok 3

Pieczemy 1 godzinę. Po wyjęciu posypujemy babkę płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Andrevg

Opublikowany: 2017-12-18 08:52:00

super

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.