Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy keksówkę, którą smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub lub wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko Łaciate, olej i ekstrakt waniliowy. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia.
Wylewamy ciasto do przygotowanej formy, a na wierzch układamy przekrojone na pół truskawki. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 45-50 minut, ale czas pieczenia może się trochę różnic w zależności od piekarnika.. Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz