Ciasto z truskawkami

Autor:

Anita

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Składniki:,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka ,
  • 2/3 szklanki mleka Łaciate,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 15-16 truskawek,
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy keksówkę, którą smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub lub wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko Łaciate, olej i ekstrakt waniliowy. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia.



Krok 2

Wylewamy ciasto do przygotowanej formy, a na wierzch układamy przekrojone na pół truskawki. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 45-50 minut, ale czas pieczenia może się trochę różnic w zależności od piekarnika.. Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.