Ciasto kakaowe na kefirze

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml kefiru naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki kakao
  • 150 ml dżemu
  • 1 garść orzechów posiekanych
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Jajka wbić do miski, dodać kefir, olej, dżem i cukier, wszystko razem zmiksować.



Krok 2

Produkty suche: mąka, kakao i sodę połączyć i wymieszać razem, następnie dodać je do produktów mokrych stopniowo dosypując i miksując.



Krok 3

Na końcu miksowania dodać posiekane orzechy i wymieszać razem.



Krok 4

Ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C przez około 50 minut.



Krok 5

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z blachy i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.