Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem

Przekąska łatwa i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie przekąsek na przyjęcie, to będzie idealny wybór.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie prosto z lodówki)
  • - 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • - 1 jajko
  • - serek śmietankowy Łaciaty
  • - ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.



Krok 2

Ciasto francuskie lekko ocieplone rozwałkowujemy lekko. 1/3 ciasta smarujemy lekko serkiem i na to układamy plastry łososia. Przyprawiamy pieprzem.



Krok 3

Zwijamy rolkę tak, aby na końcu zostało trochę ciasta, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto do końca zawijamy i sklejamy. Taką zawiniętą roladę smarujemy jajkiem lekko (pędzelkiem). Kroimy na plastry około 1-1,5 cm.



Krok 4

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu chwilę studzimy i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.