Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wysoką, okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać cukier i wymieszać. Wyłączyć ogień i dodać czekoladę. Dodać likier kawowy i dokładnie połączyć. Odlać 1/4 masy na polewę (jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać parę łyżek kawy).
Do pozostałej masy dodać żółtka, wymieszać. Przygotować miskę, przesiać do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy czekoladowej ciągle mieszając łyżką do połączenia składników. W osobnej misce ubić białka na sztywną piane i dodać do masy delikatnie mieszając, aby nie pozbyć się piany.
Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić po czym nasączyć lekko biszkopt sokiem z pomarańczy (można rozcieńczyć z wodą).
Mus z ciemnej czekolady. Czekoladę połamać na drobne kostki. W małym garnku rozpuścić masło i dodać czekoladę, rozpuścić do uzyskania gładkiej masy. Ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do jeszcze ciepłej czekolady dodać żółtka. Ubić białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, aż do momentu kiedy piana będzie błyszcząca. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bardzo delikatnie (najlepiej szpatułką) połączyć ubite białka z masą czekoladową, następnie dodać lekko przestudzoną żelatynę. Połączyć delikatnie mieszając.
Masę wyłożyć na ostudzony spód, a następnie włożyć do lodówki na około 2 godziny. Mus z czekolady mlecznej i gorzkiej przygotować według tego samego przepisu. Na zastygnięty mus z ciemnej czekolady wylać mus biały, odstawić do lodówki na około 1-2 godziny, po tym czasie wylać warstwę musu z mlecznej czekolady i wstawić do lodówki na parę godzin. Wyciągnąć i udekorować polewą czekoladową oraz świeżą miętą.
Dodaj komentarz