Popękane ciastka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe (ang. chocolate crinkles) zaskakują zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne - trzeba je rozłożyć na dwa dni, jednak zdecydowanie warto. Udadzą się każdemu. Efekt WOW gwarantowany!

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g mąki pszennej,
  • - 140 g drobnego cukru,
  • - 100 g gorzkiej czekolady,
  • - 60 ml oleju rzepakowego,
  • - 45 g naturalnego kakao (można użyć czarnego),
  • - 2 duże jajka,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • - 100 g cukru pudru do obtoczenia

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę posiekać.



Krok 2

W misce umieścić jajka, olej, cukier, kakao, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę oraz posiekaną czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.



Krok 3

Następnego dnia z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 2 godziny.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Ciastka po wyjęciu z lodówki obtoczyć w cukrze pudrze, a następnie odłożyć z powrotem na blaszkę.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Całkowicie ostudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.