Popękane ciasteczka czekoladowe (ang. chocolate crinkles) zaskakują zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne - trzeba je rozłożyć na dwa dni, jednak zdecydowanie warto. Udadzą się każdemu. Efekt WOW gwarantowany!
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez laktozy
Czekoladę posiekać.
W misce umieścić jajka, olej, cukier, kakao, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę oraz posiekaną czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciastka po wyjęciu z lodówki obtoczyć w cukrze pudrze, a następnie odłożyć z powrotem na blaszkę.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Całkowicie ostudzić.
Dodaj komentarz