Kolorowe szaszłyki z wołowiną

Cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. W sezonie grillowym nie może zabraknąć dla nich miejsca – to niezawodne danie grillowe, które nie tylko jest szybkie w wykonaniu, ale zachwyca smakiem.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Szaszłyki

  • - 230 g chudej polędwicy wołowej
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 zielona papryka
  • - 1 żółta papryka
  • - 250 g pieczarek
  • - 3 cebule
  • - 1 cukinia
  • - 200 g pomidorków koktajlowych
  • - 2 łyżeczki oregano
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - liście laurowe
  • - pieczywo

Marynata:

  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i zgniatamy. Łączymy z pozostałymi składnikami na marynatę.



Krok 2

Polędwicę kroimy w kostkę wielkości ok. 3 centymetrów, nacieramy marynatą i odstawiamy.



Krok 3

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso, kawałki papryki, cukinię, pieczarki, pomidorki, cebulę i liście laurowe. Całość przyprawiamy oregano, solą i pieprzem.



Krok 4

Grillujemy, przewracając co kilka minut. Podajemy z chrupiącym pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.