Cielęcina z kapustą

Cielęcina z kapustą jest bardzo delikatnym daniem jednogarnkowym - idealne nadaje się na obiad. Duszona cielęcina rozpada się w ustach, a kapusta nadaje jej charakteru i słodkawego smaku

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 kg cielęciny,
  • 1 marchew,
  • 8 łyżek oleju do smażenia,
  • 1 natka pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu,
  • 6 liści bazylii,
  • szklanka bulionu cielęcego

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Pokrojoną cielęcinę doprawiamy przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i lekko zarumieniamy na 3 łyżkach oleju na patelni. Do cebuli dodajemy rozdrobniony czosnek oraz pokrojoną cielęcinę. Całość smażymy tak długo, aż mięso będzie miękkie.



Krok 2

Główkę kapusty kroimy cieniutko, a marchew ścieramy na tarce, po czym wszystko razem smażymy na pozostałym oleju.



Krok 3

Kapustę z marchewką polewamy następnie bulionem z cielęciny, po czym dusimy, aż warzywa będą całkiem miękkie. Do nich dodajemy cielęcinę z czosnkiem i cebulą.



Krok 4

Całość podgrzewamy przez 15 minut. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i bazylię.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.