Cielęcina z kapustą jest bardzo delikatnym daniem jednogarnkowym - idealne nadaje się na obiad. Duszona cielęcina rozpada się w ustach, a kapusta nadaje jej charakteru i słodkawego smaku
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez glutenu
Bez laktozy
Mięso dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Pokrojoną cielęcinę doprawiamy przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i lekko zarumieniamy na 3 łyżkach oleju na patelni. Do cebuli dodajemy rozdrobniony czosnek oraz pokrojoną cielęcinę. Całość smażymy tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Główkę kapusty kroimy cieniutko, a marchew ścieramy na tarce, po czym wszystko razem smażymy na pozostałym oleju.
Kapustę z marchewką polewamy następnie bulionem z cielęciny, po czym dusimy, aż warzywa będą całkiem miękkie. Do nich dodajemy cielęcinę z czosnkiem i cebulą.
Całość podgrzewamy przez 15 minut. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i bazylię.
Dodaj komentarz