Ciecierzycę wypłukać, wrzucić do garnka, a następnie wlać 1,5 litra zimnej wody i zostawić na 12 godzin do namoczenia.
Do namoczonej ciecierzycy dolać dwie szklanki wody, dodać liście laurowe, łyżeczkę soli oraz ziele angielskie. Gotować 45 minut.
Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i podsmażyć na patelni. Gdy już wytopi się trochę tłuszczu dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć, aż kiełbasa się zarumieni.
Dodać kiełbasę i boczek do garnka z ciecierzycą.
Dodać również przecier pomidorowy i gotować 10 minut. Następnie dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut.
Na koniec zrobić zasmażkę: na rozgrzany tłuszcz, który wytopił się z boczku, wrzucić łyżkę mąki, podsmażyć, aż się zarumieni i dodać do ciecierzycy.
Dodaj komentarz