Ciecierzyca po bretońsku

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 laska kiełbasy podwawelskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
  • suszony majeranek 2 łyżki,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ papryki ostrej mielonej
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę wypłukać, wrzucić do garnka, a następnie wlać 1,5 litra zimnej wody i zostawić na 12 godzin do namoczenia.



Krok 2

Do namoczonej ciecierzycy dolać dwie szklanki wody, dodać liście laurowe, łyżeczkę soli oraz ziele angielskie. Gotować 45 minut.



Krok 3

Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i podsmażyć na patelni. Gdy już wytopi się trochę tłuszczu dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć, aż kiełbasa się zarumieni.



Krok 4

Dodać kiełbasę i boczek do garnka z ciecierzycą.



Krok 5

Dodać również przecier pomidorowy i gotować 10 minut. Następnie dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut.



Krok 6

Na koniec zrobić zasmażkę: na rozgrzany tłuszcz, który wytopił się z boczku, wrzucić łyżkę mąki, podsmażyć, aż się zarumieni i dodać do ciecierzycy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.