Papryka marynowana

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki do słoika:

  • 2 kg papryki kolorowej
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 8 szt. liści laurowych
  • 8 łyżek oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki gorczycy

Zalewa:

  • 8 szkl. zimnej wody
  • 1 szkl. octu
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie


Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski. Następnie do słoików wkładać po 1 szt. wszystkiego ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku) i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy.



Zalewa

Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 3 minut.




Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty. Wyjąć słoiki z garnka, układać do góry dnem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.