Cielęcina duszona

Danie bardzo delikatne, aksamitne w smaku. Duszona cielęcina jest mięciutka i wręcz rozpada się w ustach. Dodatek pieczarek nadaje jej charakteru. Potrawa idealnie nadaje się na proste obiady. Sama w sobie nie wymaga dużo pracy, jednak dość długo się gotuje.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -1 kg cielęciny,
  • -10 ziaren pieprzu czarnego,
  • -6 liści laurowych,
  • -1 łyżka soli,
  • -1 łyżka pieprzu,
  • -3 cebule,
  • -30 g masła,
  • -450 ml naturalnego bulionu drobiowego,
  • -500 g pieczarek,
  • -3 natki pietruszki,
  • -1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę dodajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe, łyżkę pieprzu i łyżkę soli. Gotujemy i odcedzamy. Mięso przekładamy na talerz.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, dusząc przez kilka minut, po czym dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dolewapolmy bulion.



Krok 3

Dodajemy pozostałe 3 liście laurowe i gotujemy, następnie dodajemy mięso, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 2 godziny (po godzinie pieczenia dodajemy pieczarki).



Krok 4

Przed podaniem dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.