Danie bardzo delikatne, aksamitne w smaku. Duszona cielęcina jest mięciutka i wręcz rozpada się w ustach. Dodatek pieczarek nadaje jej charakteru. Potrawa idealnie nadaje się na proste obiady. Sama w sobie nie wymaga dużo pracy, jednak dość długo się gotuje.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Cielęcinę dodajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe, łyżkę pieprzu i łyżkę soli. Gotujemy i odcedzamy. Mięso przekładamy na talerz.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, dusząc przez kilka minut, po czym dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dolewapolmy bulion.
Dodajemy pozostałe 3 liście laurowe i gotujemy, następnie dodajemy mięso, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 2 godziny (po godzinie pieczenia dodajemy pieczarki).
Przed podaniem dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz