Pasztet z czerwonej fasoli z pieczarkami

Wegetariański pasztet z dodatkiem fasoli i pieczarek. Prosty i smaczny.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g czerwonej fasoli
  • 300 g pieczarek
  • 1-2 ugotowane ziemniaki
  • 2 cebule
  • 150 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Ziarenka gorczycy do dekoracji
  • Gałązki koperku do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w części pieczarki. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ziemniaki gotujemy z odrobiną soli.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Fasolę z puszki, ugotowane ziemniaki, cebulkę z pieczarkami i tłuszczem miksujemy na jednolitą masę, dodając do niej śmietankę Łaciatą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz miksujemy wszystko razem.



Krok 3

Pasztet przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 35-40 minut.



Krok 4

Pasztet zostawiamy do wystudzenia.



Dodatkowo

Możemy na kanapkach udekorować go ziarenkami gorczycy i koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.