Wegetariański pasztet z dodatkiem fasoli i pieczarek. Prosty i smaczny.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w części pieczarki. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ziemniaki gotujemy z odrobiną soli.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Fasolę z puszki, ugotowane ziemniaki, cebulkę z pieczarkami i tłuszczem miksujemy na jednolitą masę, dodając do niej śmietankę Łaciatą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz miksujemy wszystko razem.
Pasztet przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 35-40 minut.
Pasztet zostawiamy do wystudzenia.
Możemy na kanapkach udekorować go ziarenkami gorczycy i koperkiem.
Dodaj komentarz