Cielęcina w aromatycznym sosie borowikowym

Apetycznie prezentująca się cielęcina, podana z pachnącym lasem sosem borowikowym to danie, obok którego nawet największy niejadek nie przejdzie obojętnie. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zachwyca. Idealne danie na odświętny obiad rodzinny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • garść natki pietruszki

Sos:

  • 250 g suszonych borowików,
  • 10 pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła Łaciate,
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciata 18%,
  • garść koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę mielimy w maszynce. Dodajemy do niej następnie przyprawy, mąkę i posiekany drobno czosnek z natką pietruszki.



Krok 2

Formujemy małe kuleczki i podsmażamy je na gorącym oleju z każdej strony.



Krok 3

Przygotowujemy sos: suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Na maśle obsmażamy posiekaną cebulę i odcedzone grzyby (wody z grzybów nie wyrzucamy!), a także pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez 25 minut (w razie potrzeby uzupełniamy wodą z moczenia grzybów). Po tym czasie przyprawiamy i dodajemy koperku. Zagęszczamy śmietanką Łaciatą.



Krok 4

Usmażoną cielęcinę polewamy sosem borowikowym. Podajemy z ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.