Cielęcina pieczona w sosie rybnym jest znakomitą pieczenią o dość oryginalnym, jednak jak się okazuje wręcz idealnym połączeniu smaków i aromatów. Jest daniem wytrawnym, pysznym, delikatnym i eleganckim. Podawana może być na różne okazje. Bardzo dobrze smakuje z upieczonymi ziemniakami.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Myjemy dokładnie mięso cielęce i suszymy. Nożem wykonujemy w nim 8 wąskich i głębokich nacięć. W nacięciach umieszczamy filety anchois.
Mięso umieszczamy w torebce foliowej, dolewamy do niej sosu rybnego i oliwy, oraz rozmaryn i bazylię. Torebkę związujemy i umieszczamy w lodówce na 5 godzin.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy pozostałą marynatę i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem 100 minut. Podajemy pokrojone na grube plastry.
Dodaj komentarz