Cielęcina w sosie rybnym

Cielęcina pieczona w sosie rybnym jest znakomitą pieczenią o dość oryginalnym, jednak jak się okazuje wręcz idealnym połączeniu smaków i aromatów. Jest daniem wytrawnym, pysznym, delikatnym i eleganckim. Podawana może być na różne okazje. Bardzo dobrze smakuje z upieczonymi ziemniakami.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg cielęciny na pieczeń
  • - 10 łyżek sosu rybnego
  • - 7 filetów anchois
  • - 5 łyżek oliwy
  • - 3 łyżeczki rozmarynu
  • - 1 łyżka bazylii
  • - 2 łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy dokładnie mięso cielęce i suszymy. Nożem wykonujemy w nim 8 wąskich i głębokich nacięć. W nacięciach umieszczamy filety anchois.



Krok 2

Mięso umieszczamy w torebce foliowej, dolewamy do niej sosu rybnego i oliwy, oraz rozmaryn i bazylię. Torebkę związujemy i umieszczamy w lodówce na 5 godzin.



Krok 3

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy pozostałą marynatę i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem 100 minut. Podajemy pokrojone na grube plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.