Cielęcina z okrą

Cielęcina z okrą jest mało popularną potrawą, jednak warto przyrządzić to danie. Okra jest smacznym warzywem, szczególnie popularnym w kuchni indyjskiej. Można ją znaleźć w sklepach z żywnością orientalną. Jej owoce są długie, koloru zielonego. Kształtem przypominają chilli. Do gotowania wykorzystuje się niedojrzałe jeszcze warzywa.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g cielęciny,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminku ,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 150 g okry,
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę. Wrzucamy na nią mięso i smażymy, mieszając. Całość mieszamy z koncentratem, dodajemy wodę, mieszamy i przyprawiamy. Gotujemy przez 40 minut.



Krok 3

Z okry usuwamy twarde końcówki. Resztę dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.



Krok 4

Danie idealnie pasuje do pieczonych warzyw – np. kalafiora, brokuła i pomidora. Dobrze również podać je z ćwiartką cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.