Cielęcina z okrą jest mało popularną potrawą, jednak warto przyrządzić to danie. Okra jest smacznym warzywem, szczególnie popularnym w kuchni indyjskiej. Można ją znaleźć w sklepach z żywnością orientalną. Jej owoce są długie, koloru zielonego. Kształtem przypominają chilli. Do gotowania wykorzystuje się niedojrzałe jeszcze warzywa.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez glutenu
Bez laktozy
Cielęcinę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę. Wrzucamy na nią mięso i smażymy, mieszając. Całość mieszamy z koncentratem, dodajemy wodę, mieszamy i przyprawiamy. Gotujemy przez 40 minut.
Z okry usuwamy twarde końcówki. Resztę dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Danie idealnie pasuje do pieczonych warzyw – np. kalafiora, brokuła i pomidora. Dobrze również podać je z ćwiartką cytryny.
Dodaj komentarz