Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu. Warto jednak go poświęcić, bo efekt jest rewelacyjny.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Pokrojone w kostkę mięso, boczek i cebulę podsmażamy na oleju ok. 15 minut, a następnie garnek zdejmujemy z ognia.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Pieczarki kroimy w plasterki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk.
Posypujemy mięso podsmażoną mieszanką warzyw z przyprawami oraz zalewamy wszystko winem i wodą do połowy ich wysokości.
Dusimy pod przykryciem ponad godzinę na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzamy i mieszamy potrawę, a w razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Dodaj komentarz