Pieczone mięso z udek w sosie pieczarkowym

Pyszna rolada z udek w aromatycznym sosie pieczarkowym. Danie, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno w formie zwykłego, rodzinnego obiadu, jak również na przyjęciu czy imprezie. Mięso jest mięciutkie, pachnące, a sos pieczarkowy delikatny i smaczny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udźca z indyka bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Udziec z indyka rozcinamy tak, aby otrzymać jeden cienki płat.



Krok 2

Pieczarki drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę pieczarek umieszczamy na mięsie, zawijamy i wiążemy/spinamy. Obsmażamy lekko na maśle.



Krok 3

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy. Dodajemy resztę pieczarek i dalej podsmażamy.



Krok 4

Dolewamy ok. ½ szklanki bulionu, doprawiamy i całość dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Podajemy z gotowanymi warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.