Clafoutis – francuskie ciasto z czereśniami

Clafoutis to deser wywodzący się z Francji - coś pomiędzy sufletem, omletem a ciastem. Pyszny i nieprawdopodobnie prosty w przygotowaniu. Idealny na niezapowiedzianą wizytę gości. Zamiast wiśni można użyć innych owoców: czereśni, jagód czy też śliwek.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%,
  • 100 g cukru,
  • 60 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka,
  • 3 krople aromatu migdałowego,
  • szczypta soli,
  • masło Łaciate do wysmarowania formy

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm lub 6 mniejszych foremek żaroodpornych wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 2

Śmietankę i mleko wlać do garnka i podgrzać (ale nie gotować). Powoli dodawać mąkę, energicznie mieszając. Jeśli jednak powstaną grudki, można je spróbować usunąć blenderem.



Krok 3

Jajka krótko zmiksować z cukrem i solą. Następnie dodać zawartość garnka oraz aromat migdałowy i całość zmiksować. Wlać do natłuszczonej formy (foremek).



Krok 4

Na cieście równomiernie rozłożyć czereśnie.



Krok 5

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec około 50 minut – wierzch powinien lekko zbrązowieć.



Krok 6

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.