Clafoutis to deser wywodzący się z Francji - coś pomiędzy sufletem, omletem a ciastem. Pyszny i nieprawdopodobnie prosty w przygotowaniu. Idealny na niezapowiedzianą wizytę gości. Zamiast wiśni można użyć innych owoców: czereśni, jagód czy też śliwek.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm lub 6 mniejszych foremek żaroodpornych wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Śmietankę i mleko wlać do garnka i podgrzać (ale nie gotować). Powoli dodawać mąkę, energicznie mieszając. Jeśli jednak powstaną grudki, można je spróbować usunąć blenderem.
Jajka krótko zmiksować z cukrem i solą. Następnie dodać zawartość garnka oraz aromat migdałowy i całość zmiksować. Wlać do natłuszczonej formy (foremek).
Na cieście równomiernie rozłożyć czereśnie.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec około 50 minut – wierzch powinien lekko zbrązowieć.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz