Corn dogi

Corn dogi to amerykański przysmak, który sprawdzi się na każdej imprezie. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny.

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 5 parówek drobiowych bądź wieprzowych
  • - ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • - 2/3 szklanki mąki pszennej
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 jajko
  • - ½ szklanki mleka
  • - ¼ łyżeczki cukru
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki papryki mielonej
  • - olej
  • - musztarda lub ketchup

Przygotowanie

Krok 1

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól, paprykę i cukier. Takie gęste ciasto przelewamy do wysokiej szklanki.



Krok 2

Olej rozgrzewamy. Parówki kroimy na 4-5 cm kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na patyczki szaszłykowe. Następnie zanurzamy w szklance z ciastem, dokładnie tak, aby całość była w cieście. Zanurzamy w oleju. Smażymy każdego corn doga na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Krok 3

Corn dogi podajemy z musztardą lub ketchupem. Można także podawać z innym ulubionym sosem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.