Crème Brûlée z białą czekoladą i wanilią

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.20/5

Oceń przepis

Ocena

3.20/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 100 g białej czekolady
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka przelać śmietanę, rozkroić laskę wanilii i wydrążyć nasionka, dodać do śmietany razem z laskami wanilii i zagotować.



Krok 2

Do śmietanki dodać rozdrobnioną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.



Krok 3

W misce połączyć żółtka z cukrem, mieszając dodawać śmietankę (pozbyć się lasek wanilii).



Krok 4

Masę przelewać do foremek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 115°C przez 35 minut.



Krok 5

Wyjąć foremki i przestudzić, po czym wstawić do lodówki na całą noc.



Krok 6

Po wyjęciu do każdej foremki wsypać łyżkę cukru, a następnie opalić palnikiem do skarmelizowania.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-13 08:10:00

Uwielbiam takie smakolyki :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.