Tradycyjnie ćwikłę podawało się do dań Wielkanocnych, ale dziś traktuje się to danie jako urozmaicający codzienne posiłki dodatek. Oba te warzywa są bardzo zdrowe, więc powinny gościć w naszej diecie jak najczęściej. Ćwikłę z chrzanem można podawać do mięs i wędlin na zimno, jak i na ciepło.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Wkładamy umyte i osuszone buraczki owinięte folią aluminiową do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Upieczone w piekarniku i przestudzone buraki oraz obraną cebulę ścieramy na tarce.
Do startych buraków i cebuli dorzucamy gotowy chrzan ze słoika.
Całość mieszamy, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem winnym do smaku.
Gotową ćwikłę z burakami przekładamy do słoiczków.
Szczelnie zamknięte buraki z chrzanem można przechowywać w lodówce do 7 dni. Pasteryzowane zachowają świeżość przez całą zimę.
Dodaj komentarz