Ćwikła z chrzanem

Tradycyjnie ćwikłę podawało się do dań Wielkanocnych, ale dziś traktuje się to danie jako urozmaicający codzienne posiłki dodatek. Oba te warzywa są bardzo zdrowe, więc powinny gościć w naszej diecie jak najczęściej. Ćwikłę z chrzanem można podawać do mięs i wędlin na zimno, jak i na ciepło.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4-6 pieczonych buraków
  • słoiczek chrzanu
  • mała cebulka
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • ocet winny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Wkładamy umyte i osuszone buraczki owinięte folią aluminiową do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Upieczone w piekarniku i przestudzone buraki oraz obraną cebulę ścieramy na tarce.



Krok 2

Do startych buraków i cebuli dorzucamy gotowy chrzan ze słoika.



Krok 3

Całość mieszamy, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem winnym do smaku.



Krok 4

Gotową ćwikłę z burakami przekładamy do słoiczków.



Wskazówki

Szczelnie zamknięte buraki z chrzanem można przechowywać w lodówce do 7 dni. Pasteryzowane zachowają świeżość przez całą zimę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.