Na niedzielne śniadanie poleca się Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu „Chrupiąca Pani” - francuskie tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym, niekiedy podawane także z beszamelem. Jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach, z wyraźną maślaną nutą. To śniadanie grzechu warte i w jego przypadku kalorie nie mają najmniejszego znaczenia...
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Jedno jajko roztrzepać z mlekiem w głębokim talerzu.
Na stolnicy położyć 2 kromki chleba tostowego. Na każdej położyć plaster sera, szynki i znów sera.
Przykryć chlebem tostowym.
Rozgrzać 2 patelnie, jedną z masłem, a drugą z olejem.
Oba tosty obtoczyć w jajku z mlekiem i położyć na patelnię z rozgrzanym masłem.
Smażyć z obu stron na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
Na patelni z olejem usmażyć pod przykryciem 2 jajka sadzone. Posolić i dodać pieprz do smaku.
Tosty przełożyć na talerze. Na wierzch położyć po jajku sadzonym. Podawać od razu.
Dodaj komentarz