Croque madame – tosty z serem, szynką i jajkiem sadzonym

Na niedzielne śniadanie poleca się Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu „Chrupiąca Pani” - francuskie tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym, niekiedy podawane także z beszamelem. Jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach, z wyraźną maślaną nutą. To śniadanie grzechu warte i w jego przypadku kalorie nie mają najmniejszego znaczenia...

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 4 plastry sera żółtego Gouda Mlekpol w plastrach
  • 2 plastry szynki (nie konserwowej)
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleko Łaciate świeże 2%,
  • masło Mazurski Smak do smażenia,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli i mielonego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jedno jajko roztrzepać z mlekiem w głębokim talerzu.



Krok 2

Na stolnicy położyć 2 kromki chleba tostowego. Na każdej położyć plaster sera, szynki i znów sera.
Przykryć chlebem tostowym.



Krok 3

Rozgrzać 2 patelnie, jedną z masłem, a drugą z olejem.



Krok 4

Oba tosty obtoczyć w jajku z mlekiem i położyć na patelnię z rozgrzanym masłem.
Smażyć z obu stron na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.



Krok 5

Na patelni z olejem usmażyć pod przykryciem 2 jajka sadzone. Posolić i dodać pieprz do smaku.



Krok 6

Tosty przełożyć na talerze. Na wierzch położyć po jajku sadzonym. Podawać od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.