Crostini z salami i mozzarellą

Śniadanie we włoskim stylu, które możesz przygotować w zaledwie kilka minut. Idealnie sprawdzi się także na przyjęciu jako mała przekąska.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 10 kromek ciabatty bądź bagietki
  • - oliwa z oliwek do pokropienia
  • - 20 plastrów salami
  • - 200 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • - ok. 1/3 łyżeczki pieprzu
  • - 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Kromki chleba opiekamy lekko na suchej patelni albo w tosterze. Czosnek kroimy na pół. Opieczone kromki nacieramy czosnkiem i kropimy oliwą z oliwek.



Krok 2

Mozzarellę kroimy w plastry. Układamy po plastrze na każdej kromce. Następnie na każdą kromkę kładziemy po dwa plasterki ulubionego salami. Przyprawiamy pieprzem. Możemy również trochę sera ułożyć na wierzch salami.



Krok 3

Kromki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Opiekamy przez 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Podajemy ciepłe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.