Crostini z szynką parmeńską, cukinią i pomidorkami

Crostini to szybka przekąska na imprezę. W tej wersji szynka parmeńska świetnie komponuje się z grillowaną cukinią. Przepis bardzo oryginalny i prosty w przygotowaniu.

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 bagietka
  • - ok 12-15 plasterków szynki parmeńskiej bądź serrano
  • - 5 pomidorków większych koktajlowych
  • - 1 cukinia
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - masło do posmarowania
  • - ulubione kiełki do dekoracji np. rzodkiewki
  • - 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki. Kroimy cukinię w paski o grubości około 1 cm. Następnie dzielimy paski na słupki. Posypujemy je solą.



Krok 2

Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oliwy. Smażymy na niej cukinię z każdej strony około 1-2 minut. Tak, aby się lekko przyrumieniła.



Krok 3

Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy odrobiną masła. Pomidorki myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki.



Krok 4

Na każdą kromkę układamy kawałek cukinii, plaster pomidora oraz zrolowany plaster szynki, aby utworzyła ona koszyczek. Do tego wgłębienia dodajemy kiełki i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.