Crumble z morelami

Smaczne crumble, czyli owoce pod kruszonką. Szybki i zdrowy przepis z morelami. Idealny deser, kiedy masz mało czasu na przygotowanie czegoś smacznego.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 900 g pokrojonych w ćwiartki moreli
  • - 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • - 150 g mąki pszennej lub owsianej
  • - 60 g mielonych migdałów
  • - 50 g płatków owsianych
  • - 60 g płatków migdałowych
  • - 140 g cukru trzcinowego + garść do wymieszania z owocami
  • - garść rodzynek
  • - posiekane listki tymianku cytrynowego i melisy
  • - opcjonalnie: cynamon

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mąkę, masło i mielone migdały włóż do miski i rozkrusz palcami.
Następnie dodaj cukier, płatki migdałów oraz płatki owsiane i całość ponownie pokrusz palcami. Powstanie kruszonka.



Krok 2

Szklane naczynie obsmaruj masłem, wsyp morele poprzekładane z rodzynkami, tymiankiem i melisą, dodaj garść cukru i delikatnie wymieszaj palcami. Na wierzch owoców równomiernie wyłóż kruszonkę. Piecz 30 minut, aż się zarumieni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.