Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

obiad

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 woreczek mieszanki ryżowej ( basmati, fasolka, papryka, curry ),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 pieczarek,
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli konserwowej,
  • 75 g serka śmietankowego Łaciate z chrzanem,
  • garść tartego sera mozzarella,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie do smaku,
  • blaszka,
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Woreczek z mieszanką ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. W międzyczasie cukinię myjemy i osuszamy z wody.



Krok 2

Kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Fasolę przekładamy na cedzak i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Na rozgrzanym oleju przesmażmy pokrojone warzywa i pieczarki.



Krok 3

Do miski wkładamy wszystkie składniki na farsz i mieszamy. Faszerujemy cukinię i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy kolejne 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.