Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska do kolacji. Przygotowanie tego przetworu jest bardzo proste i szybkie.

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 ½ kg cukinii
  • - 1 czerwona papryka

Zalewa:

  • - 3 szklanki wody
  • - ½ szklanki octu
  • - ¾ szklanki cukru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 czubata łyżka kurkumy

Przygotowanie

Krok 1

Składniki zalewy zagotować. Zostawić do wystygnięcia.



Krok 2

Młodą cukinię ze skórką pokroić w dużą kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Następnie pokroić w paski.



Krok 3

Do suchych słoików nałożyć pokrojonej cukinii i parę pasków papryki. Do każdego słoja włożyć po 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym i po ½ łyżeczki gorczycy. Zalać przygotowaną zalewą.



Krok 4 

Słoje pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.