Ryżowa sałatka z papryką

Autor:

MarcinZKuchni

 Pożywna sałatka ryżowa to świetny sposób na proste danie które przygotujesz w mgnieniu oka. Świetnie nada się jako lunch do pracy, drugie śniadanie czy podwieczorek. Możesz ją przygotować na spotkanie z przyjaciółmi, a na pewno będą zachwyceni.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g ryżu
  • - 1 papryka czerwona
  • - 1 papryka żółta
  • - 1 puszka groszku zielonego konserwowego
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1
Ugotuj ryż w wodzie w stosunku 1:2 (ryż do wody). Gotuj przez 15 minut, do momentu wchłonięcia wody przez ryż.

Krok 2
W czasie gdy ryż będzie się gotował, umyj obie papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na małe kawałki. Groszek konserwowy odcedź z zalewy na sitku.

Krok 3
Gdy ryż się ugotuje, połącz wszystkie składniki razem. Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.

Wskazówki

Zamiast ryżu można użyć kaszy jaglanej lub innej.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis