Dyniowy parfait

Autor:

Kasia Kwella

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • 1 Opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2/3 szklanki puree z dyni (kupnego lub z przepisu poniżej)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka miodu
  • 1 gruszka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki musli lub granoli

  • Przepis na puree z dyni:
  • dynia Hokkaido
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Dopraw puree z dyni cynamonem, imbirem, gałką, dodaj miód, gruszkę i masło orzechowe, zblenduj na mus. Dodaj szczyptę soli dla podbicia smaku. Teraz układamy efektowne warstwy: na spód szklanki wyłóż połowę powstałego musu dyniowego, kolejna warstwa to serek homo potem musli, reszta musu, a na wierzch pozostałość serka homo. Obsyp wierzch cynamonem lub granolą i gotowe!



Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200 C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy łyżką pestki i odcinamy ogonek. Gotowe warzywa układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok 40 minut.,
Gotową dynię studzimy i blendujemy.



Wskazówki

Przepis na puree z dyni: - dynia Hokkaido - szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 200 C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy łyżką pestki i odcinamy ogonek. Gotowe warzywa układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok 40 minut. Gotową dynię studzimy i blendujemy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.