Curry z kurczaka

Pyszny kurczak w kremowym, ostrym sosie curry, który zachwyci każdego. Prosty w przygotowaniu – i dobrze, bo często będziesz wracać do tego przepisu!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składnik:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Filety myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy sok i skórkę z limonki, cukier, czosnek granulowany, chili, imbir, sól, pieprz i 1 łyżkę oleju. W tak otrzymanej marynacie marynujemy kurczaka przez 10 minut.



Krok 2

Po tym czasie kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodajemy curry, smażymy jeszcze przez 4 minuty, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5-10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.