Mini kanapki świąteczne z pasztetem i galaretką z żurawiny

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych owoców żurawiny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 75 g cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 250 g pasztetu drobiowego
  • 100 g masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • kilka kromek pieczywa pszennego
  • natka pietruszki i owoce żurawiny do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Żurawinę umyj, osusz, przekrój owoce na pół i wstaw do garnka. Zasyp je cukrem, wymieszaj i odstaw na godzinę. Po tym czasie postaw garnek na ogniu, zalej szklanką wody, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.



Krok 2

Ugotowaną żurawinę przestudź, zblenduj, a następnie przetrzyj przez sitko. Ponownie postaw na ogniu i zagotuj. Żelatynę zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj ją do gorącej żurawiny i zmiksuj do połączenia składników. Przelej płyn do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i gdy ostygnie wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.



Krok 3

Za pomocą okrągłej foremki do ciastek wytnij z kromek chleba krążki i podpiecz je na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją. Pasztet przełóż do miski, dodaj gałkę muszkatołową i miękkie masło. Zmiksuj na gładką masę i przełóż ją do rękawa cukierniczego.



Krok 4

Wyjmij zastygniętą galaretkę z formy razem z folią, usuń folię i wytnij krążki. Na podpieczonej kromce chleba połóż krążek galaretki, przykryj drugą kromką a na wierzchu dodaj pasztet. Udekoruj natką pietruszki i owocami żurawiny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.