Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Fit
Żurawinę umyj, osusz, przekrój owoce na pół i wstaw do garnka. Zasyp je cukrem, wymieszaj i odstaw na godzinę. Po tym czasie postaw garnek na ogniu, zalej szklanką wody, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Ugotowaną żurawinę przestudź, zblenduj, a następnie przetrzyj przez sitko. Ponownie postaw na ogniu i zagotuj. Żelatynę zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj ją do gorącej żurawiny i zmiksuj do połączenia składników. Przelej płyn do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i gdy ostygnie wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Za pomocą okrągłej foremki do ciastek wytnij z kromek chleba krążki i podpiecz je na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją. Pasztet przełóż do miski, dodaj gałkę muszkatołową i miękkie masło. Zmiksuj na gładką masę i przełóż ją do rękawa cukierniczego.
Wyjmij zastygniętą galaretkę z formy razem z folią, usuń folię i wytnij krążki. Na podpieczonej kromce chleba połóż krążek galaretki, przykryj drugą kromką a na wierzchu dodaj pasztet. Udekoruj natką pietruszki i owocami żurawiny. Smacznego!
Dodaj komentarz