Ćwiartki kurczaka w cebuli

Pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu kurczak, który prawie sam się robi. Idealny na rodzinny obiad, zwłaszcza kiedy nie mamy czasu na stanie w kuchni.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
  • 6 dużych cebul
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka myjemy i ewentualnie kroimy na części. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Delikatnie obsmażamy z każdej strony na oliwie. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem.



Krok 2

Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zalewamy winem i wstawiamy do piekarnika.



Krok 3

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.



Krok 4

Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.