Cynaderki wieprzowe w sosie cebulowym

Jednych obrzydzają - inni je uwielbiają. Cynaderki wieprzowe to dość kontrowersyjna dziś potrawa. Warto jednak się przemóc i wypróbować. Może staną się Waszą nową, ulubioną potrawą.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg cynaderek wieprzowych
  • - 4 cebule
  • - 1 por
  • - 1 marchewka
  • - 3 liście laurowe
  • - 5 ziaren ziela angielskiego
  • - 2 łyżki natki pietruszki
  • - 4 łyżki oleju
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki trzykrotnie po godzinie moczymy w zimnej wodzie (za każdym razem zmieniamy wodę na świeżą). Następnie dokładnie oczyszczamy je z błonek i żyłek, ponownie moczymy - ok. 2 godziny. Po tym czasie cynaderki kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Pokrojone cynaderki umieszczamy w garnku z wodą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli. Obgotowujemy je ok. 40 minut. Po tym czasie wymieniamy wodę, znów solimy i gotujemy kolejne 2 godziny.



Krok 3

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy na talarki. Cebulę kroimy drobno. Warzywa i cebulę podsmażamy na oleju, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Potem dodajemy cynaderki i zalewamy wszystko śmietanką połączoną z mąką i natką pietruszki.



Wskazówki

Ozdabiamy natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.