Jednych obrzydzają - inni je uwielbiają. Cynaderki wieprzowe to dość kontrowersyjna dziś potrawa. Warto jednak się przemóc i wypróbować. Może staną się Waszą nową, ulubioną potrawą.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cynaderki trzykrotnie po godzinie moczymy w zimnej wodzie (za każdym razem zmieniamy wodę na świeżą). Następnie dokładnie oczyszczamy je z błonek i żyłek, ponownie moczymy - ok. 2 godziny. Po tym czasie cynaderki kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojone cynaderki umieszczamy w garnku z wodą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli. Obgotowujemy je ok. 40 minut. Po tym czasie wymieniamy wodę, znów solimy i gotujemy kolejne 2 godziny.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy na talarki. Cebulę kroimy drobno. Warzywa i cebulę podsmażamy na oleju, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Potem dodajemy cynaderki i zalewamy wszystko śmietanką połączoną z mąką i natką pietruszki.
Ozdabiamy natką pietruszki.
Dodaj komentarz