Serowe knedle z morelami

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 23 dag twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 1 jajko,
  • ok. 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 20 małych, słodkich moreli,
  • cukier trzcinowy do posypania moreli,
  • mąka do podsypania,
  • woda do gotowania,
  • sól,
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Morele myjemy i odsączamy z wody. Wycieramy ściereczką i kroimy na połówki, usuwamy pestki.



Krok 2

Twaróg blendujemy z jajkiem na gładką masę i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką i cienko wałkujemy. Szklanką wycinamy krążki i na każdy krążek kładziemy połówkę moreli, zawijamy ciastem.



Krok 3

Wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem, gotujemy od wypłynięcia, około 3 minuty. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą. Knedle przekładamy na talerze i posypujemy cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.