Cynamonowe ciasteczka z mieszanką studencką

Autor:

Śnieżynka

Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem cukrem cynamonowym i proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Następnie połączyć z miodem, posiekaną mieszanką studencką, mielonymi migdałami i żółtkami. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5-6 mm, foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem, posypać cukrem perlistym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12 minut. Upieczone ostudzić i ozdobnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1-1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki miodu
  • 5 dag mieszanki studenckiej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • Cukier perlisty
  • 1/2 czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, cukrem cynamonowym i proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać.



Krok 2

Następnie połączyć z miodem, posiekaną mieszanką studencką, mielonymi migdałami i żółtkami.



Krok 3

Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5-6 mm, foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka.



Krok 4

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem, posypać cukrem perlistym.



Krok 5

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12 minut.



Krok 6

Upieczone ostudzić i ozdobnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



Wskazówki

Ciasteczka można ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.