Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Szpinak odmrozić i odcisnąć.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszystą masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy pierwszą częśc ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.
Wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem oraz nasionami granatu. Schładzamy około 2 godz.
Dodaj komentarz