Torcik leśny mech

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag szpinaku mrożonego
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietany Łaciata 36%
  • 3 opak. śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • Owoc granatu

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak odmrozić i odcisnąć.



Krok 2

Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszystą masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.



Krok 3

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem).



Krok 4

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.



Krok 5

Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół.



Krok 6

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.



Krok 7

Śmietaną przekładamy pierwszą częśc ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.



Krok 8

Wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem oraz nasionami granatu. Schładzamy około 2 godz.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.