Udka w sosie wiśniowym

Pyszne mięso z kurczaka w słodko-ostrym sosie wiśniowym to danie, które idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje lub kolację w gronie przyjaciół. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy curry, papryką i solą. Obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju.



Krok 2

Wiśnie wkładamy do garnka, zalewamy ¼ szklanki wody i dusimy, aż puszczą sok. Dodajemy miód i dusimy przez kolejne 5 minut.



Krok 3

Do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, tak aby część sosu się zredukowała.



Krok 4

Kurczaka podajemy z sosem wiśniowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.