Czapki Świętego Mikołaja

Autor:

jarzynka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 110 g masła Łaciate
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka Łaciate
  • 55 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata

Masa

  • 0,4 l Śmietanki kremówki 30% Łaciata
  • łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę, proszek, kakao - przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić, wyrównać. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyjąć, wystudzić.



Masa

Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Przyozdobić nią ostudzone muffinki. Na środku położyć truskawkę. Na czubku truskawki zrobić "pompon" z ubitej śmietany. Smacznego.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.