Pyszne, lekko pikantne żeberka, marynowane w sosie pomidorowym - danie, które posmakuje praktycznie każdemu. Idealne zarówno w formie przekąski/przystawki, jak i dania głównego.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i odstawiamy.
Żeberka myjemy i obgotowujemy we wrzątku razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 30 minut. Odcedzamy i studzimy.
Żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 20 minut. W czasie pieczenia polewamy marynatą.
Dodaj komentarz