Żeberka wieprzowe w marynacie pomidorowej

Pyszne, lekko pikantne żeberka, marynowane w sosie pomidorowym - danie, które posmakuje praktycznie każdemu. Idealne zarówno w formie przekąski/przystawki, jak i dania głównego.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i odstawiamy.



Krok 2

Żeberka myjemy i obgotowujemy we wrzątku razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 30 minut. Odcedzamy i studzimy.



Krok 3

Żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 20 minut. W czasie pieczenia polewamy marynatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.