Czekoladowa panna cotta

Czekoladowa wersja włoskiej klasyki z truskawkami. Pyszna i słodka panna cotta.

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki :

  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g truskawek do dekoracji
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.




Krok 2

Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.



Krok 3

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy śmietankowej i podgrzewamy do całkowitego połączenia.



Krok 4

Przelewamy całość do foremek, zostawiamy do przestygnięcia. Po około 2 godzinach wyjmujemy z foremek, dodajemy truskawki i orzechy do dekoracji.



Wskazówki

Najlepsze będzie użycie foremek silikonowych, z których łatwo wyjdzie zastygnięta masa.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.