Czekoladowa wersja włoskiej klasyki z truskawkami. Pyszna i słodka panna cotta.
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy śmietankowej i podgrzewamy do całkowitego połączenia.
Przelewamy całość do foremek, zostawiamy do przestygnięcia. Po około 2 godzinach wyjmujemy z foremek, dodajemy truskawki i orzechy do dekoracji.
Najlepsze będzie użycie foremek silikonowych, z których łatwo wyjdzie zastygnięta masa.
Dodaj komentarz