Czekoladowa tarta z waniliowym kremem mascarpone

Pyszny i słodki deser. W sam raz na lato jak i na zimę. Zasmakuje wszystkim łasuchom. Przepis jest prosty w przygotowaniu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym lub innych ciastek czekoladowych
  • - 50 g gorzkiej albo mlecznej czekolady
  • - 50 g masła (w temperaturze pokojowej)

Krem:

  • - 250 g serka mascarpone
  • - 200 g mleka słodzonego skondensowanego
  • - 1 laska wanilii
  • - ok 50 g czekolady (do dekoracji)
  • - listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Do miksera wrzucamy ciastka, dodajemy masło. Następnie czekoladę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do składników. Miksujemy, aby ciasto miało konsystencję gęstego piasku.



Krok 2

Ciasto przekładamy do formy na tarte i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.



Krok 3

W czasie kiedy ciasto się schładza, przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy ser mascarpone, dodajemy mleko skondensowane oraz ziarenka z laski wanilii. Miksujemy na puszysty krem. Najlepiej robić to końcówką do ubijania jajek. Przekładamy krem na spód ciasta i wkładamy do lodówki na około godzinę.



Krok 4

Czekoladę ścieramy na tarce i dekorujemy tarte. Można udekorować listkami mięty



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.