Czekoladowe babeczki na gorąco

Bardzo smaczne ciasteczka, idealne na podwieczorek i do kawy. Dobry deser dla miłośników czekolady.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 1 szklanka cukru (160 g)
  • - 1/3 szklanki odtłuszczonego kakao, bez cukru (25 g)
  • - łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • - łyżeczka cynamonu
  • - łyżeczka chili w proszku lub szczypta pieprzu cayenne
  • -1 szklanka wody
  • - całe jajko

Beza:

  • - 3 białka jaja
  • - odrobina soli
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 15 foremek do babeczek + pergaminowe wkładki do pieczenia

Lukier:

  • - 1/2 szklanki cukru pudru
  • - 1 i ½ łyżki odtłuszczonego kakao bez cukru
  • - kilka kropli olejku waniliowego
  • - 3-4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)

Przygotowanie

Krok 1


Wymieszaj cukier z przesianą mąką, dołóż kakao, proszek do pieczenia, kawę, cynamon oraz chili.
Ubijaj ciasto mikserem ustawionym na najniższe obroty, dodając w tym samym czasie małymi porcjami wodę i jajko. Gdy składniki się przemieszają, ubijaj na średnich obrotach jeszcze 2 minuty.



Krok 2

Przygotuj masę bezową: ubij białka ze szczyptą soli, a gdy się spienią, ubijaj dalej, dodając cukier. Piana musi być sztywna. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż foremki wkładkami. Wypełnij foremki
ciastem do 2/3 wysokości, a na górze rozmieść po czubatej łyżce masy bezowej, aby okrywała ciasto.



Krok 3

Piecz 25-30 minut, aż włożona w ciasto wykałaczka będzie sucha. Poczekaj, aż wystygną i delikatnie wyjmij ciastka z foremek. Wymieszaj cukier puder z kakao, olejkiem waniliowym i taką ilością mleka, aby powstał lukier. Nałóż go na wierzch babeczek, pozwalając, aby spłynął. Śmietankę Łaciatą ubij na sztywno i udekoruj nią babeczki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.